ÇORUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Boğazkale

Hattuşa'dan Boğazkale

Cumhuriyetin ilk yıllarında adı Boğazköy iken, 1936 yılında ismi Boğazkale olarak değiştirilmiştir. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 1987 yılında Sungurlu’dan ayrılarak ilçe yapılmıştır.

Boğazkale İlçesi, Sungurlu İlçesine bağlı bir bucak merkezi iken; 1987 yılında yörenin turistik durumu dikkate alınarak ilçeye dönüştürülmüş ve Çorum’a bağlanmıştır. İlçe olmadan önce; Boğazköy ismini taşıyan yerleşim yeri, Çorum İlinin 82 km güneybatısındadır.

Boğazkale ilçesinin tarihi M.Ö. 6000 yıllarına kadar uzanır. İlçe merkezinin hemen yanı başında bulunan ve 1986 yılında Birleşmiş Milletlerin UNESCO teşkilatınca da korunması gerekli dünya mirasları listesine dahil edilen Hitit İmparatorluk başkenti olan “Hattuşa” ve görkemli açık hava tapınağı “Yazılıkaya” ilçenin en önemli tarihi mekanlarıdır.

Hattuşa ve Yazılıkaya’nın keşfi 1834 yılında olmuştur. 1835-1894 yılları arasında çeşitli yabancı arkeologlar tarafından ferdi çalışmalar yapılmış; 1904 yılından itibaren ise Alman Doğu Kültürleri Araştırma Merkezi tarafından kazı çalışmaları başlatılmıştır. 1939 yılından bu yana da kazılar, aralıksız olarak devam etmektedir. Hattuşa Ören Yeri’nde Alman Arkeoloji Enstitüsü adına kazılar Prof. Dr. Andreas Schachner başkanlığında yapılmaktadır. Hattuşa’da kazılar sırasında bulunan arşivlerden çıkarılan binlerce çivi yazılı tabletler ise UNESCO Dünya Belleği Listesine alınmıştır.

Boğazkale; Hattuşa ve Yazılıkaya ören yerleri 02.10.1998 tarihli resmi gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararı gereğince Milli Park olarak ilan edilmiştir.

Coğrafi Yapısı

Boğazkale’nin yüzölçümü 260 km², rakımı 1.036 m., yıllık ortalama yağış 490,3 mm. dir. Bitki örtüsü genellikle steplerdir. En önemli akarsuyu Budaközü çayıdır. İlçe de karasal iklim hakimdir. İlçenin toplam arazisi 22.902 ha., orman arazisi 6.165 ha., çayır alanı 23 ha., mera alanı 3.784 ha., tarla arazisi 12.110 ha. dır.

İlçe arazisinin büyük bir kısmı dağlık bölge kalanı ise ovalık bölgede yer alır. İlçe Merkezi ve Evren Beldesinde kavak ağaçları, dağlık bölgede ise meşe ve çam ağaçları bulunmaktadır. İlçeye bağlı merkezde 3 mahalle ve 14 köy mevcuttur.

Doğa Turizmi

Kültür turizmi açısından eşsiz tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan ilçede, Hititlerin antik kentlerinden geçen 11 kısa ve 6 uzun mesafeli olmak üzere toplam 17 yürüyüş parkuru oluşturulmuştur. Kültür turu yanında doğa sporlarına ilgi duyanlar doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurlarında aktiviteler yapabilirler. Bölgede yer alan rotaların toplam uzunluğu 380 kilometreyi bulmaktadır ve işaretlemeleri tamamlanıp, yön levhaları dikilmiş, GPS koordinatları çıkartılmış ve yayımlanmıştır.

Hattuşa Ören yeri yakınında bulunan Budaközü vadisinden de geçen  9 kilometrelik İbikcam-Boğazkale-Hattuşa parkuru günübirlik doğa yürüyüşü için tercih edilebilir. Göletten itibaren meşelikler içinde devam ederek Hattuşa ören yerinin doğusu boyunca uzanan rota Budaközü Vadisi içine ulaşır. Bu noktadan sonra Budaközü çayı kenarından ağaçlıklar arasında ilerleyen parkurda özellikle dere ve su geçişlerini kolaylaştırmak için ahşap yürüyüş platformları ve köprüler yapılmıştır. Her mevsim farklı bir güzellik ile ziyaretçilerini büyüleyen vadi içinde hoş bir yürüyüş yapabilir, kamelyalarda oturup dinlenerek suyun melodisine kulak verebilirsiniz.

İlçede çeşitli konaklama tesisleri ile özel turizm tesisleri tarafından düzenlenmiş Kamp ve Karavan turizmine yönelik alanlar da mevcuttur.

 

  • Boğazkale / ÇORUM
  • Boğazkale / ÇORUM
  • Boğazkale / ÇORUM
  • Boğazkale / ÇORUM