ÇORUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kargı

Kargı’nın Türklerin yerleşiminden önceki adının BLAENE olduğu belirtilmektedir. İlçenin Kargı ismini alması, rivayetlere göre, XVI. yy.’ ın ilk çeyreğinde olmuştur.

Kargı 1936 yılına kadar bazen Osmancık’a, bazen Tosya’ya bağlı olarak idare edilmekte iken, 1936’ da ilçe yapılarak Kastamonu iline, 1956 yılında Çorum İline bağlanmıştır. İl merkezine uzaklığı 113 km’dir. Osmancık –Tosya yolu üzerinde Kızılırmak Vadisinde şirin bir ilçedir.

Ziyaret Edilebilecek Tarihi Yapılar

Kargı’da tarihi eserler arasında IV.Murad’ın hanımı Mihrihatun adına Karaseki Köyünde yaptırılan Mihrihatun Cami ve hamamı, Oğuz köyünde Selçuklulardan kalma Oğuz Köyü(Çobanpaşa) Camii ve Örencik Köyü Camii, Hacıhamaza Kalesi, Hacıhamza Sinan Paşa Cami, Hacıhamza Evleri, Menzil Han ve Hacıhamza Hamamı ve Taş Mektep, ziyaret noktaları arasında sayışabilir.

Yaylalar ve Doğa Turizmi

Çorum’un Karadeniz bölgesinde yer alan bölümüne konumlanan Kargı İlçesi zengin ormanlık alanları ve doğal güzellikleri ile ilimizin en değerli doğa turizmi potansiyelini oluşturmaktadır. Bu alanlar; Dağcılık, Yön Bulma (Oryantiring), Atlı Doğa Yürüyüşü, Bisiklet Turizmi,  Botanik Turizmi, Kamp Karavan Turizmi, Yayla Turizmi, Doğa Yürüyüşü (Trekking) gibi ekoturizm etkinliklerinin yapılmasına uygundur.

Yerel yaşam biçimini ve halkın kültürünü görmek, tanımak, belki bir parça yaşamak amacıyla yapılan son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız ekoturizm, kırsal bölgelerde yaşayan halkın ekonomik refahını artırmak için gelir kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok fazla bir yatırım maliyeti de gerektirmediğinden kırsal bölgelerde yeni iş fırsatlarının oluşturulması değerlendirilebilir.

Abdullah yaylası, Kargı Yaylası , Eğinönü Yaylası , Aksu , Göl , Örencik , Gökçedoğan Yaylaları ekoturizm faaliyetleri için oldukça elverişli yerlerdir.

İlçenin kuzeyindeki yüksek dağlık bölgede yer alan Eğinönü yaylası Kargı’ya 26 Km uzaklıktadır. Bu bölgede birbirine bağlantılı Kargı, Aksu, Karandu, Göl, Örencik, Karaboya, Gökçedoğan yaylaları mevcuttur. Yaylalar arasındaki yolların bakımı Çorum İl Özel İdaresi tarafından yapılmakta ve sürekli açık tutulmaktadır. Bu yaylalarda, yöresel yayla mimarisine uygun yayla evleri geleneği halen devam etmektedir. Aksu ve Gökçedoğan göletleri, zengin orman yapısı ve sakinliği ile  büyüleyici bir doğaya sahiptir.

Coğrafi Yapısı

Çorum’a 106 km. uzaklıkta, yüzölçümü 1277 km2., rakımı 450 m’dir. İlçe Karadeniz iklimi etkisinde olup, yıllık ortalama yağış miktarı 360,3 mm.’dir.

İdari Yapısı ve Nüfus Durumu

İlçe merkezinde 6 mahalle ve ilçeye bağlı 58 köy bulunmaktadır.

Yürüyüş Yolları

Kargı yaylalarında Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu rotalarından 162 Km’lik bisiklet yolu ve 108 km’lik yürüyüş yolu tespit ve işaretlemeleri yapılmıştır. Bu rotalar üzerindeki işaretlemelerin iki-üç yılda bir kez yenilenmesi bölgede yürüyüş yapacak kişilere kolaylık sağlayacaktır. Başköy’de özel sektör tarafından işletilen 10 adet bungolaw ev ve alabalık tesisi olan tesis sakin bir tatil yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. İlçede bu tür tesislerin arttırılması ve bölgeye gelmek isteyenlere farklı konaklama seçeneklerinin sunulması açısından gereklilik oluşturmaktadır. Kargı ilçesi Başköy yakınlarında bulunan Kızılcaoluk Şelalesi, Kargı Tatil Köyü’ne yakınlığı nedeniyle ziyaretçilerin uğrak noktalarındandır.

İlimizin en yüksek noktası olan Köse Dağı (2050) üzerinde yer alan Abdullah Yaylası da temiz ve bol suyu bozulmamış doğası yanında, sarıçam, karaçam gibi diğer kendine özgü bitki örtüsü ile görülüp; konaklamaya değer yaylalarımızdandır. İstanbul-Samsun karayoluna 12 km mesafedeki yayla da piknik alanı, konaklama  ve yeme içme tesisi yapılmıştır. 

Kızılırmak nehrinin suladığı vadi boyunca ilçede yapılan tarımsal faaliyetler içinde çeltik ve bamya üretimi ön plana çıkmaktadır. İlçede üretilen çeltik ve bamya yörede meşhur olarak bilinmekte ve tercih edilmektedir.

İlçeye özgü yöresel tatların başında gelen Sırık Kebabı bölgede bilinen en meşhur yiyeceklerin başında gelir. Mevsimine göre bahar-yaz aylarında kuzu, sonbahar-kış aylarında tiftik oğlak eti tercih edilerek yapılan Sırık Kebabı Kargı ilçe merkezinde restoranlarda her zaman bulunmaktadır.

Yine Kargı Tulum Peyniri ve Kargı Tarhanası yöresel tatlar arasında sayılabilir ve değerlendirilebilir.

İlçede geçmişten günümüze yapıla gelen farklı el sanatları içinde Kargı bezi en önemli olanıdır. İlçe Halk Eğitim bünyesinde yapılan kurs ve atölye çalışmaları bu sanatın yaşatılmasına önemli katkı sağlamıştır.

Sonuç olarak Kargı ilçemiz oksijen deposu yaylaları, gökyüzünün mavisini kuşatan berrak göletleri, her mevsim farklı renklere bürünen gür ormanları, keşfedilmeyi bekleyen doğası, meşhur yiyecekleri, asırların birikimini günümüze taşıyan el sanatları ve yerel kültürüyle görülmeye değer bir ilçedir. 

 

  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı
  • Kargı